Comença Albarrio en el marc del projecte PANIS

Albarrio es posa en marxa als barris Baró de Viver i Bon Pastor del districte de Sant Andreu de la ciutat de Barcelona. El projecte forma a referents d’alimentació en el barri i, amb la seva participació, activa una campanya coordinada d’accions dirigides a tota la població.

L’enfocament comunitari d’Albarrio converteix la participació institucional i ciutadana en el principal actiu del model, amb l’objectiu de promoure canvis de comportament cap a una alimentació més saludable i sostenible.

Albarrio està associat al projecte PANIS, que busca identificar barris, llars i grups socials vulnerables en termes de pobresa econòmica, alimentària i de salut a Barcelona. Un coneixement orientat a dissenyar programes adequats i adaptats a la realitat socioeconòmica de cada barri per incidir en una alimentació saludable i sostenible.

Metodologia

Albarrio proposa una intervenció en tres passos que connecta el treball d’agents del territori:

1. Codisseny amb la comunitat. La iniciativa comença per aplicar un enfocament comunitari que construeix a partir de les iniciatives existents en els barris. Aquest pas permet una intervenció escalable, alhora que adaptada a la realitat de cada territori concret.

2. Formació de referents. Capacitació d’agents comunitaris a partir del decàleg d’alimentació saludable i sostenible. Permet alinear actors i elaborar missatges clau per a la ciutadania. La formació es realitza a dos nivells: professionals de la salut i agents del barri.

3. Activació de referents. Desplegament coordinat d’una campanya dirigida a la ciutadania amb accions de difusió i altres que faciliten l’accés a informació de qualitat i als aliments recomanats.

Projecte pilot

Al novembre de 2023, es posa en marxa el primer projecte pilot en els barris Baró de Viver i Bon Pastor del districte de Sant Andreu de Barcelona.

Les fites del projecte pilot són següents:

– Abril 2024 – Maig 2024. Formació de referents d’alimentació en el barri

• Tres sessions dirigides a professionals de la salut.

• Tres sessions dirigides a agents del territori.

– Juny 2024 – Octubre 2024. Activació de referents

• Campanya de comunicació conjunta entre les entitats del barri i a través del compte d’Instagram @albarriobcn.

• Servei gratuït d’assessoria en punt de compra d’aliments, emplaçat en l’entrada del Mercat Municipal del Bon Pastor.

• Activitats en les entitats del barri, per exemple: tallers estacionals de l’Aula Ambiental de Sant Andreu, tallers de cuina en el centre cívic de Baró de Viver i de Bon Pastor, activitats amb usuàries d’Acció Contra la Fam, Fundació Cel i Serveis Socials de la Franja Besòs. Així mateix, l’associació de paradistes del mercat del Bon Pastor ofereix un descompte del 15% per la compra d’aliments de les receptes proposades per Albarrio.

– Novembre 2024. Informe preliminar de resultats.

El projecte pilot és també l’oportunitat d’extreure aprenentatges per sistematitzar un protocol que pugui ser utilitzat per a la implantació del model en altres territoris, combinat amb els aprenentatges de PANIS sobre la identificació de llars en situació de pobresa nutricional i de salut de Barcelona.

Els resultats finals del projecte conjunt es publicaran en 2025 juntament amb recomanacions per facilitar la implantació del model a escala i en matèria de política pública.

Entrada similar